اعیاد شعبانیه
سوم شعبان،سالروز ولادت حضرت سیدالشهدا الحسین ابن علی (ع) است.روز سوّم: روز بسيار مباركى است، شيخ طوسى در كتاب «مصباح» فرموده است: در اين روز حضرت حسين بن على عليهما السّلام متولّد شد، و در چنين روزى توقيع [دست نوشت] شريف به سوى قاسم بن علاء همدانى وكيل حضرت امام حصن عسگرى عليه السّلام بيرون آمد كه: مولايمان امام حسين عليه السّلام در روز پنجشنبه سوم شعبان متولّد شد.
اعمال روز سوم شعبان:خواندن چهار رکعت نماز در سومین روز ماه شعبان و میلاد امام حسین (ع) به دو سلام، در هر رکعت ۵۰ مرتبه سوره حمد و ۵۰ مرتبه سوره توحید، خواندن سوره های حمد و توحید پس از ذکر رکوع هر کدام ۱۰ مرتبه، در سجده اول و میا دو سجده، هنگامی که نشسته ای و در سجده دوم ۱۰ مرتبه حمد و توحید، ثواب و فضیلت بسیار دارد.
چهارم شعبان، سال روز ولادت پرچم دار بزرگ کربلا، حضرت عباس بن علي عليه السلام است. حضرت عباس(ع) در سال 26 هجري قمري، در مدينه، ديده به جهان گشود. اين نوزاد بسيار خوش منظر و زيبا بود به طورى كه وى را قمر بنى هاشم ناميده اند و به ماه شب چهارده تشبيه نموده اند. حضرت علي(ع) او را عباس نام نهاد و آن به اين علت بود كه عباس هم به معناى شير شرزه و خشمگين است و هم به معناى عبوس و چهره گرفته زيرا كه ايشان نسبت به ظالمان چهره اى خشمگين داشتند.
لقب ديگر او باب الحوائج است چرا که آستان رفيعش قبله حاجات و توسل به آن حضرت نياز دردمندان است.
وي در دامان اميرالمؤمنين علي عليه السلام و مادر گرامي اش به گونه اي پرورش يافت که به مظهر غيرت، ايثار و شجاعت، بدل گشت. عباس بن علي عليه السلام در طول حيات خويش از محضر پدر و برادرانش، بيشترين بهره را برد و جامع فضايل نيکو گرديد. آن بزرگوار آن چه را از محضر آن سه امام معصوم آموخته بود، در کربلا آشکار ساخت و حماسه ساز نام آور عاشوراي حسيني شد.
حضرت عباس(ع) همان جايگاه را نسبت به امام حسين(ع) داشت كه حضرت على نسبت به پيامبر(ص)داشت. ايشان پشتوانه و تكيه گاهى براى امام حسين بودند چنانچه امير المؤمنين چنين جايگاهى را نسبت به پيامبر داشت.
حرم حضرت عباس عليه السلام به برکت ايثار و فداکاري بي مانندش، قبله ي دل هاست. حرم ملکوتي اش، آرام بخش دل عاشقان است. مردم درمانده اي که از همه جا نااميد شده اند، به بارگاه او که تجلي گاه رحمت الهي است، روي مي آورند و شاد و خوشحال بازمي گردند. آن خانه اي که هرگز به روي حاجت مندان بسته نمي شود، خانه ي عباس، بنده ي وارسته ي خداست.
حضرت عباس عليه السلام، با کمال معرفت، در راه دين و امام خويش جانبازي کرد و مراحل کمال و تعالي را پشت سر گذاشت. به همين دليل روز ولادت حضرت عباس(ع) در ميهن عزيزمان روز جانباز ناميده شده است.
مدرسه علمیه حضرت زینب(س) امیدیه نيز ميلاد با سعادت حضرت عباس(ع) و روز جانباز را به تمام مسلمانان جهان علي الخصوص جانبازان ميهن عزيزمان که سنبل و شکوه ايثار و فداکاري هستند تبريک عرض مي نمايد.
سلام بر ابوالفضل عليه السلام ، که سرو بلند آزادگي را بر بام تاريخ ما مي کارد، آينه هاي طور و تجلي را در برابر جوانان ما مي افرازد و پرچم صلابت و سادگي، صبر و ايستادگي، شهادت و مردانگي را بر ايوان آيين زندگي جانبازان عزيز ما به اهتزاز در مي آورد. سلامي ويژه، از هر سپيده دمان، تا هر شام گاهان، هزاران بار.
اعمال چهارم شعبان و میلاد حضرت ابوالفضل (ع) : خواندن دو رکعت نماز همانند نماز صبح، توسل به حضرت ابوالفضل (ع) و به جا آوردن ۱۳۳ مرتبه ذکر یا کاشف الکرب عن وجه الحسین، اکشف کربی بحق اخیک الحسین و سپس ۱۳۳ مرتبه صلوات ثواب بسیار دارد.
پنجم شعبان،در این روز در سال 38 هجری قمری در زمان امیرالمؤمنین علیه السلام آقا و مولایمان حضرت سیدالساجدین زین العابدین علی بن الحسین علیه السلام به دنیا آمد.آن حضرت در روز شنبه در منزل حضرت زهراء علیها السلام به دنیا آمدند.(1)نام آن حضرت «علی»است،و مشهورترین لقب مبارکش زین العابدین و سجاد است.پدرشان سرور شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام،و مادرشان حضرت شهربانو است.امام سجاد علیه السلام دو سال از عمر با برکتش را با جدش امیرالمؤمنین علیه السلام بود،و بقیه عمر شریفش همراه عموی مکرم و مظلومش امام مجتبی علیه السلام و پدر والا مقامش امام حسین علیه السلام سپری شد.در واقعۀ جانسوز کربلا شاهد شهادت پدر،برادر،عمو و بستگان و اصحاب علیهم السلام بود،همراه عمه اش زینب کبری علیها السلام و دیگر اسرا به کوفه و شام رفتند.در کوفه و شام جسارتها به آن حضرت و اهل بیت علیهم السلام نمودند،ولی با خطبه هایی نورانی از امامت و عصمت اهل بیت علیهم السلام دفاع فرمود.در کاخ یزید در حالیکه با چند تن دیگر از خاندان امامت به یک ریسمان بسته شده بودند،رو به یزید کرده فرمودند:«ما ظنّک برسول الله لو رآنا موثقین فی حبال ….»«ای یزید چه گمان می بری اگر آن حضرت ما را این چنین در بند ببیند»(2)
1-احقاق الحق جلد 19 صفحه 439
2-تذکرة الخواص صفح
اعمال روز پنجم شعبان:خواندن دو رکعت نماز در روز میلاد اما زین العابدین (ع) در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه آیه الکرسی ثواب و فضیلت بسیار دارد.
یازدهم شعبان:
حضرت علی اکبر (ع) فرزند بزرگ امام حسین در سال 33 هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود.
مادر بزرگوار وی لیلا دختر ابی مره است . لیلا برای امام حسین پسری آورد، رشید، دلیر، زیبا، شبیه ترین کس به رسول خدا ، رویش روی رسول، گفتگویش گفتگوی رسول خدا ، هر کسی که آرزوی دیدار رسول خدا را داشت بر چهره پسر لیلا می نگریست، تا آنجا که پدر بزرگوارش می فرماید “هرگاه مشتاق دیدار پیامبر می شدیم به چهره او می نگریستیم"؛ به همین جهت روز عاشورا وقتی اذن میدان طلبید و عازم جبهه پیکار شد، امام حسین چهره به آسمان گرفت و گفت ” اللهم اشهد علی هؤلاء القوم فقد برز الیهم غلام اشبه الناس برسولک محمد خلقا و خلقا و منطقا و کنا اذا اشتقنا الی رؤیة نبیک نظرنا الیه… ” .
حضرت علی اکبر در کربلا حدود 25 سال داشت. برخی راویان سن وی را 18 سال و 20 سال هم گفته اند . او اولین شهید عاشورا از بنی هاشم بود. شجاعت و دلاوری حضرت علی اکبر و رزم آوری و بصیرت دینی و سیاسی او، در سفر کربلا به ویژه در روز عاشورا تجلی کرد. سخنان و فداکاریهای وی نیز به خوبی مؤید این مطلب است .
وقتی امام حسین (ع) از منزلگاه «قصر بنی مقاتل» گذشت، روی اسب چشمان او را خوابی ربود و پس از بیداری «انا لله و انا الیه راجعون» گفت و سه بار این جمله و حمد الهی را تکرار کرد. حضرت علی اکبر وقتی سبب این حمد را پرسید، حضرت فرمود: در خواب دیدم سواری می گوید این کاروان به سوی مرگ می رود. پرسید: مگر ما بر حق نیستیم؟ فرمود: چرا. حضرت علی اکبر گفت: «فاننا اذن لا نبالی ان نموت محقین» پس باکی از مرگ در راه حق نداریم !
روز عاشورا پس از شهادت یاران امام، اولین کسی که اجازه میدان طلبید تا جان را فدای دین کند، او بود. اگر چه به میدان رفتن او بر اهل بیت و بر امام بسیار سخت بود، ولی از ایثار و روحیه جانبازی او جز این انتظار نبود. وقتی به میدان می رفت، امام حسین در سخنانی سوزناک به آستان الهی، آن قوم ناجوانمرد را که دعوت کردند ولی تیغ به رویشان کشیدند، نفرین کرد.
علی اکبر چندین بار به میدان رفت و رزمهای شجاعانه ای با انبوه سپاه دشمن داشت. پس از شهادت، امام حسین صورت بر چهره خونین حضرت علی اکبر نهاد و دشمن را باز هم نفرین کرد .
نیمه شعبان:
بر گرفته از كتاب حضرت مهدى علیه السلام فروغ تابان ولایت
مؤ لف محمد محمدى اشتهاردى
شیخ حر عاملى رحمه اللّه از بزرگان اصحاب نقل مى كند كه امام صادق علیه السلام فرمود
((شبى كه حضرت قائم (عج ) در آن متولد شد، هیچ نوزادى در آن شب متولد نمى شود مگر اینكه مؤ من خواهد شد، و اگر در سرزمین كفر متولد گردد، خداوند او را به بركت امام مهدى (عج ) به سوى ایمان منتقل مى سازد.))(5) در نیمه شعبان زیارت حضرت امام حسین علیه السلام و همچنین زیارت امام زمان علیه السلام مستحب است ، امام صادق علیه السلام فرمود:
((شب نیمه شعبان بهترین شب بعد از شب قدر است و خواندن دو ركعت نماز در شب نیمه شعبان بعد از نماز عشاء مستحب است ، در ركعت اول بعد از حمد، سوره كافرون و در ركعت دوم بعد از حمد سوره توحید خوانده شود)).(6) غسل و شب زنده دارى و عبادت در این شب بخصوص فضائل بسیار دارد، این شب در نزد خدا چنین مقامى دارد كه ولایت با سعادت امام زمان علیه السلام در سحرگاه این شب واقع شده و بر عظمت و رونق آن افزوده . ضمنا روایاتى آمده كه نیمه شعبان همان شب قدر و تقسیم ارزاق و عمرها است ، و در بعضى از این روایات است شب نیمه شعبان شب امامان علیهم السلام است و شب قدر شب رسول خدا صلى اللّه علیه و آله است . از جمله فضائل این شب اینكه ، از شبهاى مخصوص زیارت امام حسین علیه السلام است كه صد هزار پیامبر (صلواة اللّه علیهم ) آن حضرت را در این شب زیارت مى كنند. از نمازهاى مستحبى كه در این شب وارد شده دو ركعت نماز است كه در هر ركعت بعد از حمد صد بار سوره توحید خوانده مى شود. نقل شده
رسول اكرم صلى اللّه علیه و آله فرمود:
شب نیمه شعبان در خواب دیدم جبرئیل بر من نازل شد و فرمود:اى محمد
اى محمد صلى اللّه علیه و آله و سلم در چنین شبى خوابیده اى ؟ گفتم این شب چه شبى است ؟ فرمود:شب نیمه شعبان است برخیز، مرا بلند كرد و به بقیع برد، و سپس فرمود:
سرت را بلند كن زیرا در این شبها درهاى رحمت خدا در آسمان بروى بندگان باز است ، همچنین در رضوان ، در آمرزش ، در فضل ، در توبه ، در نعمت ، در جود و سخاوت ، در احسان باز است ، خداوند به عدد پشمها و موهاى چرندگان در این شب گنهكاران را آزاد مى كند، پایان عمرها در این شب ، تعیین مى گردد، رزق هاى یكسال در این شب تقسیم مى شود و حوادث یكسال در این شب معین مى گردد. اى محمد! كسى كه این شب را با تكبیر و تسبیح و تهلیل و دعا و نماز و قرائت قرآن و اطاعت و خضوع و استغفار بسر برد، بهشت منزل و سراى او است ، و خداوند گناهان گذشته و آینده اش را مى آمرزد… اى محمد صلى اللّه علیه و آله و سلم این شب را احیاءدار و به امت خود دستور بده آنها نیز این شب را احیاء بدارند، و با عمل به سوى خدا تقرب جویند، چرا كه این شب شبى شریف است . از اعمال این شب ، خواندن دعاى كمیل در سجده است روایت شده كه كمیل گوید دیدم على علیه السلام این دعا را در شب نیمه شعبان در سجده خواندند. در مورد زیارت امام حسین علیه السلام در این شب بخصوص در صورت امكان در كنار قبرش ، آمده هر كه بشناسد امام حسین علیه السلام را و شهادت او و هدف شهادتش را كه موجب نجات امت گردید و وسیله و راهگشائى براى رسیدن به فوز عظیم شد (خلاصه اینكه عبادتش در این شب از روى توجه و علاقه و معرفت خاص باشد) آنگونه خویشتن را در برابر خدا خاضع نماید كه شایستگى آن را دارا مى باشد و نیز از خدا خواسته هاى شرعیش را تقاضا كند.(7)
پی نوشتها
5- توضیح المقاصد شیخ بهائى ، صفحه 532.
6- اثباة الهداة جلد 7، صفحه 162.
7- اقتباس از كتاب المراقبات ، نوشته عالم ربانى و عارف صمدانى ، مرحوم حاج میرزا جواد تبریزى صفحه 79 به بعد (دعاها و نمازهاى دیگرى نیز ذكر شده به این كتاب مراجعه شود.)
مولودی میلاد آقا اباعبدالله(ع) به زبان فارسی با صدای عباسی
مولودی میلاد آقا اباعبدالله(ع) به زبان عربی با صدای ملا باسم کربلائی
مولودی آقا اباالفضل العباس(ع) به زبان فارسی با صدای میرداماد
مولودی آقا اباالفضل العباس(ع) به زبان عربی با صدای ملاباسم کربلائی
مولودی آقا امام سجاد(ع) به زبان فارسی باصدای حاج کریمی
مولودی آقا امام سجاد (ع) به زبان عربی با صدای ملاباسم کربلائی
مولودی حضرت علی اکبر(ع) به زبان فارسی با صدای مختاری
مولودی آقا صاحب الزمان(عج) به زبان فارسی با صدای میرداماد
مولودی آقا صاحب الزمان(عج) به زبان عربی با صدای ملاباسم کربلائی
التماس دعا